Karragenan
Lurer på når dere skal fjerne karragenan i isen? Så en post fra 2023 at dere jobbet med saken, det er 2 år siden, har dere noen fremgang? Hvilke individuelle kvaliteter har karragenan sett opp mot f.eks de tre andre fortykningsmidlene dere har i eksempelvis sjokokirsj, siden det er så vanskelig å fjerne?
Basert på eksisterende forskning har flere studier vist at karragenan kan ha negative effekter på tarmsystemet hos forsøksdyr:
Om man skal følge "føre-var" prinsippet bør man fjerne karragenan fra produktene.
Basert på eksisterende forskning har flere studier vist at karragenan kan ha negative effekter på tarmsystemet hos forsøksdyr:
- En studie publisert i Journal of Nutrition (2001) av Tobacman et al. viste at:
- Nedbrytningsprodukter av karragenan fremkalte betennelsesreaksjoner i tarmen hos mus
- Induserte tegn som liknet inflammatory bowel disease (IBD)
- En studie i Environmental Health Perspectives (2007) rapporterte:
- Karragenan fremkalte inflammatoriske forandringer i tarmen
- Økte produksjonen av pro-inflammatoriske markører hos forsøksdyr
- Research in Veterinary Science (2014) viste:
- Kronisk eksponering for karragenan førte til økt risiko for tarmbetennelse
- Dokumenterte celleforandringer i tarmvevet
- Food and Chemical Toxicology (2013) konkluderte med:
- Mikroinflammasjon i tarmen
- Potensielle skadelige immunresponser
Om man skal følge "føre-var" prinsippet bør man fjerne karragenan fra produktene.
Følg innlegget
3
følgere
Takk for engasjementet ditt vedr. karragenan. Vårt produktutviklingsteam har jobbet og jobber kontinuerlig med å fjerne karragenan fra våre produkter. Men, arbeidet og endringen er ikke gjort "over natta" da vi har et stort sortiment og mange resepter vi skal endre.
En hyggelig nyhet er at alle nyhetene vi lanserte nå i uke 8 er uten karragenan. I tillegg jobber vi for at hele sortimentet skal være karragenanfritt innen 2025.
Ha en fin dag!
Diplom-is fullførte akkurat fjerning av både karragenan og CMC i alle produkter: https://www.godt.no/aktuelt/i/JbgEP7/diplom-is-fjerner-omstridte-tilsetningsstoffer-fra-alle-egenproduserte-produkter
Coop forbød dem for flere år siden: https://magetarm.no/undersider/nyhetsartikkel/coop-forbyr-omstridte-tilsetningsstoffer-i-alle-egne-nye-matvarer?M=NewsV2&PID=19
Takk for henvendelsen. Vi setter pris på engasjementet.
Produktutvikling hos oss har arbeidet lengre tid med fjerning av karragenan og vi er nå kommet langt i utviklingsarbeidet.
Produktene som fortsatt har karragenan per i dag er: Soft Shake Jordbær og Sjokolade, Idyll, noen få Sørlandsis varianter og kuleis + Freia produktene. Dem som gjenstår er rett rundt hjørnet til å få endret resept. Vi er i rute med målet vårt, som er helt karragenanfritt sortiment innen 2025. Faktisk tror vi at vi vil være ferdig innen sommeren.
Gi gjerne beskjed om du har ytterligere spørsmål.